Як уникнути харчових отруєнь під час Великодніх свят

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб рекомендують дотримуватись таких простих правил:

  • оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
  • купуючи будь-які харчові продукти, зокрема м’ясо, яйця, шинку та ковбасні вироби, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання;
  • придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;
  • при приготуванні страв дотримуйтесь технології, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику при температурі не вище +40 С, дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;
  • використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, зберігайте в холодильнику сировину та готові страви окремо;
  • не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;
  • овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни;
  • потрібно правильно підійти й до вибору фарби для яєць. Найбільш простий, приємний і найголовніше безпечний спосіб прикрасити яйця – це застосовувати натуральні барвники. За допомогою них можна отримати великодні яйця різноманітних і бездоганно природних кольорів.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу. Не рекомендовано займатись самолікуванням.

Важливо! Будьте обережними під час розговіння, адже Великому святу Великодню передувало 40 днів найсуворішого у році Великого посту.

Після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, зокрема, панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню.

Використання цих порад допоможе вам провести ці дні, не зашкодивши своєму здоров’ю.