Як правильно зберігати зернову продукцію

зберігання зерна

Зерно є стратегічним продуктом першорядної ваги. Тому в жодному разі не можна допустити погіршення його якості або остаточного псування внаслідок виникнення плісняви або інших небажаних впливів. Необхідно завчасно подбати про облаштування гарного та якісного зерносховища, де будуть забезпечені найкращі умови. Головне – знайти відповідального виконавця для реалізації.

Зерносховище: загальні умови для продукції

Не можна просто так побудувати резервуар. Він зводиться по всій суворості прийнятих стандартів, і відхилення від них не допускається.

  1. Зерно зберігається відповідно до категорії, сорту, партії. Звісно, виключається змішання різних культур, оскільки у них різноманітні вимоги та умови зберігання.
  2. Слід проводити профілактику або оперативно боротися із шкідниками. Це стосується як комах (молі, довгоносиків, кліщів та млинової вогнівки), так і гризунів. Застосовуються спеціалізовані засоби, які дозволені для санітарної обробки приміщень саме зерносховищ.
  3. Після обробки резервуар ізолюється на деякий час.
  4. Також необхідно встановлювати та моніторити вологість, температурні показники, перевіряти, чи заражено приміщення, і в якій мірі (якщо це сталося).
  5. Варто купити зерносушарку та інше обладнання для підтримки належного стану зерна.

Крім цього, є ще один важливий аспект – герметичність. Хоча зерносховище має бути добре вентильованим, важливо не допустити потрапляння зайвої вологи. Крім того, потрібно стежити за термінами зберігання зернової продукції, їх закінчення загрожує проблемами (зараження, пліснява, комахи).

зерносушарка

Як правильно контролювати зернові культури

Щоб гарантувати максимальну безпеку продукції, потрібно вжити та здійснити комплекс заходів, до яких входять:

  • охолодження – за допомогою холодного повітря із зерна забираються шкідливі мікроорганізми та комахи;
  • знезараження – для нього використовуються різні засоби на кшталт таблеток, септиків, розчинів, обприскувачів;
  • аерація – необхідно усунення зеленої маси, що залишилася після збирання врожаю;
  • консервування – продукція закривається особливим чином для уповільнення перебігу біологічних процесів.

При цьому зберігання зерна може здійснюватися у трьох режимах – охолодженому (це виставлення низьких температур), сухому (передбачає мінімальний відсоток вільної вологи, що запобігає розвитку плісняви ​​та появі шкідників), а також безповітряному (його інакше називають вакуумним). Слід пам’ятати, що оптимальний показник вологості самої продукції варіюється в межах 11-18%.