У Звенигородці діткам пояснювали основи здорового харчування

Збалансоване харчування важливе для фізичного та розумового розвитку дитини. Оскільки вживання правильних продуктів допомагає підтримувати оптимальну вагу, знижує ризик виникнення цукрового діабету та хвороб серцево-судинної системи. У поєднанні із активним способом життя харчування сприяє збереженню здоров’я дітей.

Спеціалістами Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводяться навчання з метою популяризації здорового харчування із дошкільнятами, так, цього тижня відбулася зустріч із дітками закладу дошкільної освіти  міста Звенигородки.

В ігровій формі фахівці розповіли малечі про «Тарілку здорового харчування». На ній розміщено п’ять секторів, кожен з яких представляє найкорисніші харчові продукти, які мають бути у раціоні щодня:

Перший сегмент – овочі. Необхідно споживати як мінімум 300г овочів або 4-5 порцій. Порція приблизно дорівнює 75 г, як невеликий огірок чи помідор. Також в цьому сегменті є бобові – рекомендовано споживати бобові щодня по одній порції. Це приблизно 75 г сухих бобів.

Другий сегмент – фрукти та ягоди. Протягом дня оптимально споживати дві порції фруктів та ягід приблизно по 150 г.

Третій сегмент – молочна та кисломолочна продукція. Щодня необхідно вживати 2,5-3 порції молочних та кисломолочних виробів.

Четвертий сегмент – цільнозернові продукти (різноманітні крупи у кількості 70-90 г на день). Також у цьому сегменті опинилися горіхи та насіння – по 2 столові ложки на день.

П’ятий сегмент – риба, м’ясо та яйця (1-2 яйця на день), рибні страви (2-3 рази на тиждень). В інші дні рекомендовано вживати біле м’ясо, а червоне м’ясо – обмежити.

Під час бесіди працівники обговорювали із дітьми питання шкідливості вживання фастфуду, сосисок, ковбас, булочок тощо.

Звичка до здорового харчування повинна бути сформована з дитинства, і важливо, щоб батьки привчали дітей до корисної їжі вдома на власному прикладі.

Джерело: dzvin.media