Туристам розповіли, скільки чайових варто залишати в найпопулярніших країнах Європи

У різних країнах Європи культура чайових може відрізнятися.

Вирушаючи на відпочинок, завжди слід вивчати, скільки чайових прийнято залишати в тій чи іншій країні. Десь це є обов’язковим і суттєво збільшує відпускний бюджет, а десь навпаки залишені чайові можуть сприйняти за образу.

Британське видання The Times розповіло, скільки чайових заведено залишати в кількох найпопулярніших туристичних країнах Європи, залежно від типу закладу та виду послуги.

1. Велика Британія. Під час пандемії Covid на “туманному” Альбіоні набув значного поширення американський тренд “tipping creep” – “обов’язковість” давати чайові співробітникам дедалі ширшого спектра сфери послуг. За допомогою QR-кодів і пристроїв безконтактної оплати люди почали дедалі частіше давати “чайові з жалю” барменам, водіям таксі та кур’єрам у розмірі до 20% від вартості послуги. Експерти ж попереджають, що туристи не зобов’язані так сильно розганятися – 10-15% чайових буде цілком достатньо, і то не скрізь.

  • Кава – нічого за напої на винос або за бажанням до 15%, якщо ви сидите в закладі.
  • Їжа – на розсуд клієнта, якщо в рахунку вказано “послуги включено”, 10-15% якщо ні.
  • Послуги гідів – за бажанням, якщо екскурсія дуже сподобалася, можна залишити 5 фунтів стерлінгів за півдня і 10 фунтів стерлінгів за повний день.
  • У готелях – не передбачено, але за гарне обслуговування можна залишити близько 3 фунтів стерлінгів на день, поміщені в конверт із чіткою позначкою “Прибирання номерів”.

2. Франція. У місцевих ресторанах за законом 15%-ву плату за обслуговування включено в чек, а офіціантам платять прожитковий мінімум, тому чайові не обов’язкові. Однак невелика похвала за гарне обслуговування – зазвичай округлення рахунку до найближчого євро – не рідкість.

  • Кава – нічого за напої за стійкою або на винос, округляти до найближчого євро, якщо сидіти в закладі.
  • Їжа – включено в рахунок, але в разі гарного обслуговування вітаються додаткові заохочення.
  • Послуги гідів – від 2 до 5 євро за повний день роботи.
  • У готелях – обслуговуючий персонал готелів у Франції зазвичай отримує прожитковий мінімум із доплатами, але можна залишити від 2 до 4 євро за ніч із запискою.

3. Іспанія. Деякі ресторани в Іспанії включають у рахунок 10%-ву плату за обслуговування, що позначається як servicio incluido, але це не є універсальним. Як зазначає Kirker Holidays, оскільки гостинність і обслуговування є “шанованою і добре оплачуваною професією” в Іспанії, туристи менше змушені платити додаткові гроші. Загалом прийнятна сума від 5 до 10% від суми рахунку, при цьому чайові варто давати готівкою, оскільки в платіжних терміналах рідко передбачена можливість чайових.

  • Кава– нічого за напої на винос, 10% якщо ви сидите в закладі.
  • Їжа– чайові не обов’язкові, якщо в рахунку написано servicio incluido, якщо не написано, прийнято залишати близько 10% від суми.
  • Послуги гідів – від 5 до 10 євро за півдня роботи.
  • У готелях – немає необхідності давати чайові, але ви можете залишити від 1 до 4 євро за кожну ніч вашого перебування з позначкою.

4. Італія. Тут скромні чайові є стандартною практикою – достатньо округлити рахунок у ресторані на кілька євро, якщо в рахунку не включено servizio. Спеціальний туроператор Audley Travel рекомендує мандрівникам давати чайові в розмірі 10% у ресторанах, від 2 до 5 євро для кур’єрів і водіїв таксі (до 15 євро за повний день поїздки на таксі) і від 20 до 40 євро для гідів, залежно від тривалості та розміру групи. При цьому письменниця Крістіна Марконі, яка живе в Мілані, каже, що північні італійці, як правило, дають чайові менше, ніж мешканці півдня, і що у великих містах термінали для карток пропонують стандартні 10%-ві чайові, “оскільки італійці більше не носять із собою монети”. Не залишені чайові, за її словами, “розцінюються як зневага”. При цьому coperto, яку часто включають у чеки італійських ресторанів як плату за сервіровку, хліб і оливки без замовлення, не дорівнює оплаті за обслуговування.

  • Кава – нічого за напої на винос, невелика решта або 10% якщо ви сидите в закладі.
  • Їжа – нічого, якщо в рахунку є напис servizio incluso, що означає вже додані 10% за обслуговування, якщо його немає, то можна залишити близько 10%.
  • Послуги гідів – від 15 до 20 євро за тур на півдня на пару/сім’ю і від 20 до 40 євро за повний день.
  • У готелях – від 1 до 4 євро за кожну ніч вашого перебування.

5. Греція. Чайові тут не є сильною традицією, місцеві жителі дають їх лише в невеликих кількостях. Культура чайових найбільше вкоренилася на островах з великим потоком туристів, таких як Міконос, Крит і Санторіні. Там округлення рахунків до найближчих 5 або 10 євро за гарне обслуговування є нормою.

  • Кава – до 10% якщо ви сидите в закладі.
  • Їжа – близько 10%, якщо інше не вказано в рахунку.
  • Послуги гідів – від 20 до 40 євро для групових і приватних турів.
  • У готелях –  від 1 до 2 євро за кожну ніч вашого перебування.

6. Німеччина. Британський академік Вішал Вора, який живе в Берліні, каже, що, як і Велика Британія, Німеччина після Covid практично повністю перейшла до використання карток для оплати. Вона також перейшла від “культури округлення” Trinkgeld у вигляді дріб’язку до пристроїв для читання карток, які пропонують надбавки до 20% у барах, ресторанах і фургонах з їжею. У неформальних закладах, де можна поїсти і випити, на прилавку часто є банка-скарбничка Sparschwein, в яку за бажання можна кинути кілька монет.

  • Кава – від 10 до 20% на картковому терміналі не є обов’язковим.
  • Їжа – додавання 10% до оплати карткою стало новою нормою, але не є обов’язковим.
  • Послуги гідів – від 5 до 10 євро на людину за “безкоштовні тури” (тенденція, коли молоді місцеві жителі беруть вас на екскурсію своїм містом за чайові).
  • У готелях – від 2 до 5 євро за кожну ніч вашого перебування.

7. Хорватія. Audley Travel описує хорватську культуру чайових як “невимушену”: близько 10% у ресторанах, у кав’ярнях і близько 5 євро носіям покажуть вас як хорошого гостя. Гід із Дубровника Сандра Міловчевіч каже: “Якщо вам сподобалося, залиште чайові, й ви отримаєте хорватську посмішку. Якщо ні, не робіть цього”.

  • Кава – округлення до найближчого євро буде достатньо.
  • Їжа – 10% вважається знаком вдячності, але не очікується.
  • Послуги гідів – приватному гіду можна залишити чайові від 15 до 20 євро за тур на півдня і від 20 до 25 євро за тур на цілий день, для загальних групових турів близько 5 євро за людину цілком достатньо.
  • У готелях – від 2 до 4 євро за кожну ніч вашого перебування.

8. Туреччина. Плата за обслуговування (servis) у розмірі близько 15% часто включається в чеки в готелях і ресторанах, хоча рахунки складно розшифрувати, і ця плата не є обов’язковою. Kuver – це плата, яка зазвичай відноситься до хліба, оливок, соусів або води, які приносять на столи ресторану без замовлення. Якщо у вас є сумніви, запросіть рахунок. Перукарям і офіціантам заведено залишати 10-15%, а вартість таксі округляти. Під час відвідування хамама, радять Intrepid Travel, заведено залишати персоналу чайові в розмірі близько 15%. Найкраще давати чайові готівкою.

  • Кава – округліть рахунок, якщо ви сидите в закладі.
  • Їжа – якщо в рахунок не включена графа servis, то 10% зазвичай достатньо.
  • Послуги гідів – від 50 до 100 лір (від 1,5 до 3 євоо) за людину на день.
  • У готелях – від 5 до 10 лір вітається, але не очікується.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти попередили, як ресторани “розводять” туристів на чайових.