“Смак і розмір залежать від догляду”: на Черкащині почали збір ранньої полуниці

В одному господарств Черкащини двічі на тиждень збирають 60 кілограмів ранньої полуниці. Восени 2023 року засадили п’ять соток теплиць саджанцями, а цієї весни вже отримали перший урожай, розповіла Суспільному керівниця господарства Любов Хижняк.

Збирають ягоди із хвостиками, тому що якщо хвостика не буде, вони стечуть, пояснила працівниця господарства Тетяна Булай. Полуницю, з її слів рвуть, із кущиків та сортують по пів кілограма в лотки:

“Мілкіша — дешевша, а більша — дорожча”.

Ці кущі полуниці родять вперше, розповіла Любов Хижняк:

“У нас вона просто ще тільки посаджена, молода, то виходить, що в неї немає ще сили. Надіємося, що наступного року буде більшою”.

У теплицях вирощують два сорти ранньої ягоди, додала пані Любов:

“«Кабрілло» — твердіший сорт, а «Мурано» — більш солодкий, але теж транспортабельний, дуже смачний”.

Збирають ягоди двічі на тиждень. І кожного разу — не менше 60 кілограмів. Та кількість достиглої полуниці щоразу інша через погоду:

“Коли сонячно, то вона більше достигає, і, відповідно, більше важитиме. А коли хмарна погода, то вона не так дозріває і буде меншою”.

Від догляду залежить розмір та смак ягоди, пояснила пані Любов:

“Підгодовувати, удобрювати, поливати вчасно, доглядати, бур’яни полоти. Тоді й буде гарний урожай”.

Наприкінці травня, додала Любов Хижняк, почнуть збирати перший урожай полуниці з відкритого ґрунту. Нею в господарстві засадили шість гектарів землі.