На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
В умовах повені, паводка, при підтопленні епідемічно значимих об’єктів – джерел водопостачання (свердловини, криниці, каптажі джерел), гноєсховищ, сміттєзвалищ, скотомогильників, очисних споруд, надвірних туалетів, вигрібних ям тощо, зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь.
Аби убезпечитись від негативних наслідків, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України рекомендують дотримуватися наступних правил:
- не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, яйцями та личинками гельмінтів, цистами найпростіших тощо;
- вживайте питну воду гарантованої якості з альтернативних джерел водопостачання, для господарських потреб (миття посуду, рук тощо) використовуйте кип’ячену воду;
- не вживайте харчові продукти, які були підтоплені водою, зокрема консерви;
- дотримуйтесь технології та температурних режимів приготування страв;
- ретельно мийте овочі та фрукти кип’яченою водою;
- вживайте страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавайте ретельній термічній обробці;
- неухильно дотримуйтеся правил особистої гігієни, перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки з милом!
Після сходження води з ґрунту необхідно:
- провести рекультивацію земель – очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигреби та надвірні туалети у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншими дезінфекційними засобами, призначеними для цього;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, сміття, очистити від мулу, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою деззасобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я для дезінфекції води питної згідно інструкції по застосуванню;
- воду з колодязя можна споживати лише після підтвердження її безпечності за результатами проведених лабораторних досліджень;
- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
- розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами підвали, житлові приміщення;
- продезінфікувати домашній посуд кип’ятінням або дезінфікувальними засобами.
У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі тощо) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням!
Будьте обачними та бережіть здоров’я своє і ваших рідних та близьких!
Про це повідомили в пресслужбі Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.