Філо, дзадзикі та долмадес: названо 10 делікатесів, які варто спробувати у Греції
Джерело: .unian.ua
Навіть продукти зі звичайного грецького супермаркету можуть залишити у вас приємні спогади на все життя.
Греція – один з найпопулярніших туристичних напрямків, що поєднує у собі пляжний відпочинок, огляд історичних пам’яток, а також знайомство із самобутньою культурою. Додатковим бонусом до всього є чудова грецька кухня, причому не лише у дорогих ресторанах.
Туристичний портал Lonely Planet рекомендує відпочивальникам у Греції спробувати місцеві делікатеси, які допоможуть вам краще зрозуміти грецьку кулінарну культуру. Можливо, саме вони стануть для вас тим приємним спогадом про відпочинок в Греції, який спокушатиме повернутися в цю країну наступного року.
Отже, ось 10 грецьких смаколиків, які варто спробувати:
- Грецький йогурт. Кращим грецьким йогуртом вважається той, який виробляється під брендом Fage. Він густий, смачний і корисний.
- Сир Кассері. Ви, скоріше за все, чули про сир фета, але навряд чи про кассері. Цей ніжний сир виготовляється із суміші овечого та козячого молока. Він добре підходить і як кулінарний, і як столовий сир, часто подається шматочками. Кассері також можна смажити, щоб приготувати саганакі, смачну грецьку закуску, яку найкраще смакувати з вичавленим лимоном і/або краплею меду.
- Маринований восьминіг. Грецький спосіб маринування восьминога включає червоний винний оцет і ароматні трави, такі як чебрець і орегано. Обов’язково купіть цю страву, якщо побачите в грецькому гастрономі.
- Грецькі соуси tzatziki та skordalia. Дзадзикі, класичний соус з йогурту, часнику, кропу та огірків, є неймовірно універсальним і добре поєднується з пітою, овочами або м’ясом. Але не забувайте про скордалію, соус з часнику, картоплі та лимона, який менш відомий у всьому світі, але має неперевершений смак. Скордалія теж підходить до піти або м’яса, особливо до курки.
- Місцевий мед. Мед у Греції шанували з давніх часів. Одним найцікавіших різновидів є чебрецевий мед, який має “виразно грецький” смак.
- Чіпси орегано. Перш ніж покинути Грецію, не забудьте спробувати картопляні чіпси зі смаком орегано, класичну закуску, ідеальну після дня, проведеного на пляжі.
- Долмадес. Основний продукт грецької кухні, долмадес – це листя винограду, фаршировані рисом і іноді м’ясом. Для вегетаріанців і веганів є версії лише з рисом. Найкраще купувати свіжий долмадес у гастрономі, хоча консервовані версії доступні за межами Греції.
- Шоколад. Звісно, Греція не славиться виробництвом шоколаду, але бренд Ion дає прикурити деяким своїм більш північним європейським сусідам. Особливо рекомендується звернути увагу на молочний шоколад із хрустким цілим лісовим горіхом.
- Мастика. Взагалі мастика – це смола, виготовлена з мастикових дерев. Вона має сосновий, деревний смак і є одним із інгредієнтів алкогольного напою, що також називається мастика. Цей напій можна куштувати в чистому вигляді, або у складі коктейлю. Швидше за все, він не буде схожий на будь-який інший алкоголь, який ви коли-небудь куштували досі.
- Випічка філо. Окрім демократії, театру та Олімпіади, Греція подарувала світові свою знамениту випічку філо. Серед пікантних різновидів – тіропіта (сирний пиріг), спанакопіта (шпинатно-сирний пиріг) і колокітопіта (пиріг з цукіні). Серед солодких варіантів – бугаца – пиріг із начинкою із заварного крему, присипаний цукровою пудрою та корицею.
Інші туристичні поради
Як писав УНІАН, пасажири літаків часто скаржаться, що їжа на борту позбавлена смаку, і певною мірою вони мають рацію – найчастіше бортове меню містить найпростіші продукти. Однак частий мандрівник і фуд-блогер із Нью-Йорка стверджує, що туристи все ж можуть забезпечити себе смачним харчуванням у хмарах за допомогою простого лайфхака.
Також ми розповідали, як не отруїтися в готелях з харчуванням за схемою all inclusive. Експерт дав п’ять життєво важливих порад