Вчені вперше поділилися результатами детального спостереження за рухом плазми в чорній дірі

Джерело: life.pravda.com.ua

Дослідники опублікували перші результати спостереження за допомогою рентгенівського космічного телескопа XRISM за чорною дірою та надновою – зорею, що через вибух збільшує свою світність.

Завдяки унікальним пристроям телескопа XRISM науковцям уперше вдалося детально дослідити структуру, рух і температуру матеріалу навколо надмасивної чорної діри та залишку наднової, повідомили в Європейському космічному агентстві.

Пристрій Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM) розпочав роботу у вересні 2023 року, а тепер вчені вперше оцінили результати його діяльності.

Телескоп вирізняється серед інших своєю здатністю відстежувати рентгенівське світло високої енергії, які виробляють такі гігантські космічні об’єкти, як надмасивна чорна діра та наднова.

Апарат може виявляти швидкості та температури плазми та тривимірних структур матеріалу навколо чорної діри та наднової.

ВІДЕО ДНЯ

Результати спостереження за цими об’єктами – перші наукові роботи, в основі яких зображення, зібрані XRISM.

“Ці нові спостереження надають важливу інформацію для розуміння того, як чорні діри ростуть, захоплюючи навколишню матерію, і пропонують нове розуміння життя та смерті масивних зірок. Вони демонструють виняткові можливості місії у дослідженні високоенергетичного Всесвіту”, – каже науковий співробітник проекту XRISM Маттео Гуайнацці.

Що вдалося виявити науковцям?

Астрономи за допомогою космічного телескопа спостерігали за залишками наднової під назвою N132D, пише Space.com. Цей космічний об’єкт розташований у сусідній з Чумацьким Шляхом карликовій галактиці – Великій Магелановій Хмарі, яка розташована приблизно за 160 тисяч світлових років від Землі.