Що таке емоційна зрада і як її розпізнати: пояснює психологиня

Джерело: life.pravda.com.ua

У багатьох людей поняття зради у стосунках асоціюється лише з інтимною близькістю, однак існує ще й зрада емоційна. Водночас не кожну рандомну думку про когось, хто не є вашим партнером, можна вважати зрадою.

Що таке емоційна зрада і де межа між нею та платонічною близькістю з іншою людиною поза межами ваших стосунків – пояснила психологиня, докторка філософії Чівонна Чайлдс для Cleveland Clinic.

Реклама:

Що таке емоційна зрада?

Емоційна зрада з’являється тоді, коли у вас виникає тісний емоційний зв’язок з іншою людиною, і ви його приховуєте від партнера.

Якщо тривалий час вибудовувати емоційний зв’язок з іншою людиною, ви можете відчути розрив у власних стосунках. Причина проста – це відбувається тому, що сильний емоційний зв’язок з кимось іншим може заважати вашій здатності підтримувати емоційний зв’язок з коханою людиною.

ВІДЕО ДНЯ

“Існує приказка, що не можна служити двом панам одночасно, тому що ви будете любити одного і ненавидіти іншого. Іноді, коли ми вступаємо в (серйозні) стосунки, у них згодом або бракує спілкування, або наші потреби не задовольняються, або вони стають настільки рутинними, що нам хочеться відволіктися, і потрібно щось захоплююче.

Це захоплення може з’явитися у вигляді “нових стосунків”, але ми не усвідомлюємо, що все це – фантазія”, – говорить доктор Чайлдс.

Емоційна зрада – така ж форма невірності, як і поцілунок або сексуальний зв’язок, оскільки вона може знищити довіру та емоційний зв’язок між партнерами. А ще – стати початком інших згаданих форм зради.

Звісно, це не означає, що листування, відверті розмови або встановлення емоційних зв’язків з іншими людьми завжди слід класифікувати як “емоційну зраду”.

Тож коли емоційна близькість з іншою людиною – зрада?

Емоційні зради часто починаються із дружби, говорить Чайлдс. Деякі платонічні стосунки можуть повільно перерости у глибоку емоційну прив’язаність, коли ви починаєте вважати іншу людину привабливою, відчуваєте фізичний потяг до неї – “хімію”, що “відриває” від шлюбу чи партнерства.

Реклама

Передусім докторка Чайлдс зауважує, що у здорових стосунках встановлювати емоційні зв’язки з іншими людьми – цілком нормально. Немає нічого страшного в тому, аби відверто обговорювати важливі життєві події, успіхи або розчарування, наприклад, з друзями або колегами по роботі. Однак є важливий нюанс, який може допомогти розпізнати, чи може взаємодія з іншими людьми бути емоційною зрадою вашого партнера.

За словами психологині, варто дати собі відповідь на такі питання:

  • Чи комфортно вам ділитися з партнером деталями стосунків з колегою/другом і розмовами, які ви ведете?
  • Чи приховуєте ви розмови та повідомлення в соціальних мережах від цієї людини?
  • Як би ви почувалися чи реагували, якби ваш партнер поводився так само, як і ви?
  • Ці взаємодії підтримують чи шкодять вашим стосункам?

“Це можуть бути складні запитання, але якщо їх важко поставити, то, можливо, ви робите щось, чого не повинні робити”, – зауважує доктор Чайлдс.

Якщо ви відчуваєте, що ваш чоловік/дружина або партнер відходить на другий план, а на першому опиняється хтось інший – можливо, емоційна динаміка ваших стосунків змінилася. Докторка Чайлдс наголошує: якщо ви занурюєтеся у спілкування та емоційний зв’язок з іншою людиною, не спираючись при цьому на емоційний зв’язок з вашим партнером, можливо, вам чогось бракує у стосунках.

“Ми не завжди усвідомлюємо, що бачимо інших людей, з якими маємо емоційні стосунки, лише на роботі або в обмеженому просторі та часі.

Реклама

Зі своїм партнером ви бачитеся щодня. Ви живете з ним справжнім життям. Але інша людина, з якою у вас “роман” (мається на увазі емоційний зв’язок), – це не справжнє життя. Це лише уривчасті моменти, тому в неї легко закохатися, адже вона не розповідає всієї історії”, – додає Чайлдс.