Lonely Planet назвав десять дивовижних місць у Європі, щоб насолодитися зимовим сонцем

Джерело: .unian.ua
Деякі з цих місць навіть підходять для купання.

Багато туристів, на батьківщині яких зими зазвичай бувають доволі холодними, вважають за краще вибиратися в грудні-лютому на відпочинок у теплі країни.

Найбільше у світі туристичне видавництво Lonely Planet, що випускає путівники, назвало десять найкращих напрямків у Європі для відвідування взимку тими, хто хоче погрітися на сонечку.

1. Алгарве, Португалія: найкраще місце для безперервного сонячного світла

Завдяки більш ніж 300 сонячним дням на рік і 87 пляжам, відзначеним Блакитним прапором, Алгарве стає дедалі популярнішим місцем для зимового відпочинку. У цей сезон водоспади оживають в евкаліптових горах Моншикі, а перелітні птахи злітаються в природний парк Ріа-Формоза. Навіть популярний пляж Кінта-ду-Лагу в цю пору року блаженно тихий – хоча взимку там якраз у самому розпалі сезон серфінгу.

2. Бірюзове узбережжя, Туреччина: найкраще місце для кришталево чистої води – і без натовпу

Бірюзове узбережжя Туреччини влітку є туристичним магнітом, але коли натовпи розсіюються, немає нічого, окрім вас, його приголомшливих краєвидів і в середньому 10 годин сонячного світла на день. Помірні температури означають, що походи далеко не такі виснажливі, як у серпні – тож чому б не пройти частину Лікійського шляху довжиною 540 км? Маршрут в’ється між Фетхіє і Антальєю, проходячи повз незліченні стародавні руїни і чудеса на вершинах скель, включно з рештками Левіссі, стародавньою Патарою і затонулим містом Сімена.

3. Мальта: найкраще місце для вивчення зеленої сільської місцевості, культури та історії

Влітку на Мальті може бути спекотно. Тому прохолодні зимові дні, коли температура рідко опускається нижче 10°C, ідеально підходять для дослідження природи цієї середземноморської острівної держави. Скелелазіння і піші походи особливо приємні в міжсезоння, оскільки сільський пейзаж найбільш зелений. Любителі культури та історії можуть зловити схід сонця в день зимового сонцестояння 22 грудня в храмі Мнайдра, де сонце висвітлює точні краї стародавнього мегаліта. А в лютому мальтійський карнавал приносить засилля парадів і нічних вечірок.

4. Сицилія, Італія: найкраще місце для свіжих продуктів цілий рік

Чарівна Сицилія сповнена барв взимку, коли цитрусові дерева важчають від дозріваючих апельсинів, лимонів і лаймів. Прилавки продуктових ринків у Катанії та Палермо скриплять під вагою свіжих овочів, риби і сезонних волоських горіхів. А по всьому острову місцеві жителі готуються до Карнавалу (найвідоміше свято Карнавал Ачіреале відбудеться 2025 року з 16 лютого по 4 березня). Хоча погода може змінитися в одну мить, 8 годин сонячного світла на день виглядають більш ніж спокусливо.

5. Кіпр: найкраще місце для найтеплішої середземноморської зими

З більш ніж 340 сонячними днями на рік Кіпр – найкращий вибір для теплої зими в Європі. Поки сніг виблискує на вершинах гір Троодос, прибережні райони, особливо на сході, залишаються більш теплими і сухими. Зупинившись у Ларнаці, можна побачити фламінго, що танцюють навколо свого зимового доку на прилеглому солоному озері, перш ніж вирушити на захід, щоб дослідити історичні скарби, як-от гробниці царів III століття до н.е. і стародавній Куріон.

6. Севілья, Іспанія: найкраще місце для вивчення мудехарського стилю

Це ідеальне місце для тих, хто хоче провести зимову відпустку в місті. Температура в Севільї в цей період року може підніматися до 17°C, а сонце світить щонайменше 6 годин на день (хоча завжди розумно взяти з собою парасольку). Такі головні визначні пам’ятки, як площа Іспанії та Реал Алькасар, мають у своєму розпорядженні криті зони і місця для відпочинку на відкритому повітрі, що дає змогу туристам погрітися на сонечку і сховатися від зливи.

7. Канарські острови, Іспанія: найкраще місце для підкорення хвиль і дюн

Хочете піщані дюни та приховані бухти? Вулканічні національні парки і лісисті гори? Як щодо барвистих сіл, привабливих ресторанів і достатку водних видів спорту? Усе це тут, цілий рік: Тенерифе і Гран-Канарія, як правило, найтепліші з Канарських островів узимку, з максимумами близько 22°C, Лансароте і Фуертевентура можуть бути трохи вітряні – що не обов’язково погано, якщо ви прямуєте туди, щоб зайнятися серфінгом або взяти участь у щорічному фестивалі повітряних зміїв.

8. Мадейра, Португалія: найкраще місце для знайомства з вічною весною

М’які зими є стандартом для Мадейри – португальського архіпелагу приблизно за 500 км на північ від Канарських островів. Температура тут рідко опускається нижче 14°C – ось чому його клімат завжди описується як “вічна весна”. Пляжі кам’янисті, але море тепле, тож можна взяти з собою купальник – або залишатися над хвилями, приєднавшись до туру зі спостереження за дельфінами і китами. Також сувора внутрішня частина Мадейри ідеально підходить для піших прогулянок: можна пройти стежкою вздовж левади – стародавньої мережі каналів, які колись розподіляли воду островом, а в наші дні є джерелами гідроенергії.

9. Балеарські острови, Іспанія: найкраще місце для споглядання епічних пляжів і незрівнянних заходів сонця

Ці іспанські острови, обожнювані літніми відпускниками, так само привабливі й узимку. Запальні ритми Ібіци та натовпи тусовщиків тоді від’їжджають, але епічні заходи сонця та пляжі залишаються. Тим часом Майорка, насичена культурою, тихіша й дешевша, менш відвідувана Менорка приваблює любителів природи гарною погодою для піших прогулянок прибережною стежкою Камі-де-Кавальс, а крихітна Форментера вабить тих, хто шукає цілковитого усамітнення.

10. Крит, Греція: найкраще місце, щоб насолодитися безлюдними курортними містами

У низький зимовий сезон до Криту можна дістатися тільки через Афіни – і хоча більшість курортних міст будуть практично безлюдними, розміщення в Іракліоні або Ханьї дасть туристам відчуття життя в низький сезон. Численні ресторани і бари залишаються відкритими в обох містах, і вони однаково гарні для того, щоб взяти напрокат недорогий автомобіль, щоб досліджувати острів. У сонячні дні можна виявити, що рожеві піски Елафонісі або Кносський палац повністю у вашому розпорядженні. Температура може досягати 16°C у січні, але ночі набагато холодніші, тому варто надягати багатошаровий одяг.

Як повідомляв УНІАН, раніше Lonely Planet назвав десять найкращих місць у Європі для відвідування цієї осені.