Що потрібно знати перед поїздкою до Баварії: поради від досвідченої мандрівниці

Джерело: .unian.ua
Баварія – це регіон, який може запропонувати туристам набагато більше, ніж пиво, але також має цілу низку особливостей, чужих навіть для німців з інших регіонів.

Вже за два тижні в німецькому місті Мюнхен стартує найбільший пивний фестиваль у світі – Октоберфест (Oktoberfest), який проводиться в столиці Баварії з 1810 року. Щороку подія приваблює близько 6 млн відвідувачів з усієї Німеччини та інших країн.

Досвідчена мандрівниця Мікайла Убер, яка родом зі США, але з 2019 року мешкає в Мюнхені, у своєму блозі для найбільшого у світі туристичного видавництва Lonely Planet назвала 11 речей, які треба знати перед поїздкою до Баварії – регіону, що може запропонувати туристам значно більше, ніж пиво, але також має цілу низку особливостей, чужих навіть німцям з інших регіонів.

1. Доступна природа, яку потрібно поважати

Природа Баварії, розташованої біля підніжжя Альп, захоплює дух. Баварці знають про чудові краєвиди, що оточують їх, і приділяють особливу увагу тому, щоб проводити час на природі та оберігати її. Оскільки гори знаходяться у них під рукою, багато людей планують свої вихідні та відпустку, займаючись активним відпочинком, наприклад, пішими прогулянками, катанням на лижах або велосипеді. Влітку особливо популярні озера.

Якщо туристи хочуть насолодитися баварськими природними пейзажами, це дуже легко зробити. Майже на будь-якій залізничній станції можна знайти жовті знаки з переліком пішохідних маршрутів із зазначенням рівня складності та передбачуваного часу в дорозі. Але потрібно пам’ятати, що баварці дбають про свою природу, а тому смітити на пішохідних маршрутах (або в інших місцях) вкрай небажано, попереджає мандрівниця.

2. Баварія – традиційний регіон, але також і лідер у галузі сучасних технологій

Баварці можуть насолоджуватися традиційними цінностями у своєму повсякденному житті, але це не заважає землі бути лідером у промисловості та інноваціях. Незважаючи на повільніший темп життя, особливо в невеликих селах, технічний прогрес там відчутний, і нерідко можна побачити яскраві спортивні автомобілі, припарковані на віддалених сільських дорогах.

Будучи найбагатшою землею Німеччини, Баварія є домівкою для процвітаючої економіки з багатьма всесвітньо відомими компаніями. Наприклад, BMW, Adidas, Siemens та Audi мають свої штаб-квартири саме тут.

3. Магазини зачинені по неділях, і багато хто приймає тільки готівку

Загалом, консервативні, релігійні цінності підтримуються в Баварії більше, ніж в інших частинах Німеччини. Земля цінує свої традиції, що відбивається в більш повільному темпі життя. Гості можуть зіткнутися з цим особливо в неділю, помітивши, що багато місцевих магазинів і підприємств закриті. А в будні дні продуктові магазини також нерідко закриваються після 8 вечора. Крім того, багато невеликих магазинів і ресторанів, як і раніше, приймають тільки готівку, каже Мікайла.

4. Невимушена культура харчування

У більшості баварських ресторанів гостям не доведеться турбуватися про бронювання столика. Хоча, можливо, доведеться почекати столик у жваві літні місяці, більшу частину часу можна просто прийти, зайняти місце і розслабитися. Перебуваючи в жвавому ресторані або пивному саду, прийнято сідати поруч з іншими відвідувачами, якщо є вільні місця за довгими столами.

При цьому варто мати на увазі, що вода і хліб, як правило, не безкоштовні в ресторанах. Баварці зазвичай не п’ють воду в ресторанах, а коли п’ють, то це газована вода з пляшки. Якщо не хочеться платити за воду, можна спробувати попросити “Leitungswasser”, і вам, можливо, неохоче подадуть водопровідну воду, зазначає мешканка Мюнхена.

5. Кожен із численних регіонів Баварії має свою власну ідентичність

Баварія в її теперішньому вигляді відносно молода – вона з’явилася лише 1919 року, а до цього моменту різні регіони були доволі незалежні зі своєю власною культурою, традиціями та кухнею.

Наприклад, Франконія, розташована в північній частині землі, має історію, відмінну від решти Баварії, яка налічує понад 1000 років. Сьогодні багато франконців ідентифікують себе окремо від Баварії (і багато баварців ідентифікують себе окремо від решти Німеччини). У цьому регіоні розташовані такі середньовічні міста, як Нюрнберг, Бамберг і Вюрцберг, де існує багата культура виноробства, що сходить до часів Римської імперії. Там ви, найімовірніше, побачите місцевих жителів, які потягують біле вино Silvaner, ніж перекидають кухоль пива.

У Швабському регіоні на заході, який включає Фюссен, де розташований знаменитий замок Нойшванштайн, також є особлива культурна ідентичність. Цей регіон пишається багатими кулінарними традиціями, зокрема такими стравами, як Spätzle (яєчна локшина) і Maultaschen (великі пельмені з м’ясною начинкою).

Докази регіонального розмаїття Баварії можна виявити просто послухавши різні діалекти. Основні діалекти, якими розмовляють на півдні, – франкенкішський, швебський і обербайєрішський. Деякі німці навіть насилу розуміють баварські діалекти.

6. Бути вегетаріанцем у Баварії непросто

Баварська кухня ситна і смачна, але в ній може бути багато м’яса і мало вегетаріанських страв. (Швайншаксе, величезний шматок смаженої свинини, є основною стравою в більшості меню). Хоча рослинна їжа популярна в таких містах, як Мюнхен, вона не дуже прижилася в невеликих селах. Іноді буває складно бути впевненим, що ви замовляєте страву без м’яса, нарікає Мікайла.

Якщо ви вегетаріанець або маєте інші дієтичні обмеження, вам може бути складно знайти відповідні страви в меню. Якщо сумніваєтеся, замовте Käsespätzle – сирну пасту з цибулею. Якщо ви хочете страву з овочами, найкращим вибором буде вегетаріанське рагу, картопляний салат або гриби з галушками.

7. Чайові прийняті, але суми різняться

Що стосується чайових, у Баварії немає суворих правил. Хоча чайові прийняті, офіціанти заробляють на життя і не залежать від чайових. Зазвичай можна округлити суму до найближчої позначки в 5 або 10 євро, або, якщо це невелика сума, вибрати 10% чайових. Якщо ви платите карткою, персонал зазвичай запитає вас, скільки чайових ви хотіли б залишити, а потім введе загальну суму в карткоприймач прямо за столом. Також можна розділити рахунок за столом, якщо ви частина великої групи людей.

8. Прийміть місцеву пивну культуру

Так, у стереотипах є частка правди, і пиво вважається основним продуктом харчування в Баварії. Дійсно, пити пиво на сніданок із сосисками або на обід на роботі – звична справа. Щоб вписатися в місцеве співтовариство в пивному саду, пам’ятайте, що вам потрібно буде цокнутися келихами, перш ніж сьорбнути пива, і найкраще кричати з ентузіазмом. Тост “Будьмо!” німецькою мовою – “Prost” (або “Zum Wohl”, якщо ви п’єте вино), і ви часто будете чути ці вирази в пивних.

Крім того, німці наполягають на тому, щоб під час тосту необхідно дивитися один одному в очі. Хоча точне походження цього звичаю невідоме, кажуть, що відсутність зорового контакту призведе до семи років поганого сексу. Вірите ви в забобон чи ні, найкраще вчинити як місцеві жителі в цьому питанні. Ще одна порада від мешканки Мюнхена, яку варто знати, полягає в тому, що в більшості пивних садів Баварії дозволено приносити свою їжу (але не свої напої).

Хоча вживання спиртного в громадських місцях у Баварії є законним і соціально прийнятним, там діє політика нульової толерантності до наркотиків, включно з марихуаною.

9. Октоберфест – не єдиний пивний фестиваль Баварії

Жваві пивні сади з переповненими келихами та величезними крендельками – часто перше, що спадає на думку, коли думаєш про Баварію. Зрештою, у цьому регіоні щороку відбувається Октоберфест – найбільший пивний фестиваль у світі.

Однак Октоберфест – не єдиний пивний фестиваль у Баварії. Насправді, ви можете відчути більш автентичну Баварію, відвідавши один із регіональних фестивалів, що проводяться з весни до осені. Тоді як Октоберфест приваблює більше міжнародних туристів із супутніми високими цінами, ці невеликі народні фестивалі – це те місце, куди ходять місцеві жителі.

Якщо ви дійсно хочете зробити крок назад у часі, відвідайте Бергкірхвайх в Ерлангені, який проводиться з кінця травня до початку червня. Там можна потягувати місцеве пиво під каштанами, насолоджуючись традиційною народною музикою, ярмарковими атракціонами та атмосферою, просоченою традиціями. І незалежно від віку, практично всі місцеві будуть у традиційних костюмах Tract. Такі міста, як Розенхайм, Штраубінг і Фюрт, також проводять щорічні фестивалі, які варто відвідати, зазначає Мікайла.

10. Регіон можна дослідити на поїзді

Громадський транспорт у Баварії досить надійний і є чудовим способом пересування. Хоча місцеві жителі люблять скаржитися на Deutsche Bahn, загалом можна довіряти розкладам. Ті, хто збираються подорожувати Баварією протягом дня, можуть придбати Bayern Ticket – денний квиток, який дозволяє подорожувати в будь-яку точку регіону з необмеженою кількістю поїздок протягом 24 годин.

11. Баварія – найбезпечніша земля в Німеччині

Завдяки низькому рівню злочинності Баварія вважається неймовірно безпечним місцем. Там можна спокійно гуляти на самоті вночі без будь-яких проблем, і навіть якщо ви випадково забудете свій гаманець або інші цінні речі в ресторані, ви зможете легко їх повернути. Хоча завжди корисно бути напоготові під час подорожі, Баварія – це те місце, де ви можете трохи розслабитися в плані безпеки.

Баварія також дуже чиста. Можливо, це через велику кількість сміттєвих баків, але в цьому регіоні напрочуд немає бруду і кіптяви. Вода придатна для пиття скрізь, якщо тільки ви не побачите знак “Kein Trinkwasser”, попереджає автор матеріалу.

Як раніше повідомляв УНІАН, раніше експерт розповіла про головні помилки туристів під час відпочинку в Греції.