“Таких ароматів, годі й шукати”: на Черкащині облаштували будинок для творчості

Жителька села Головківка, що на Чигиринщині, Наталія Канюка оздоблює художні полотна, замість фарб, м’ятою, материнкою, деревієм та чебрецем, а на початку серпня 2024 року разом із друзями у селі облаштувала будинок для творчості. Майстриня прикрасила його власними композиціями із сухоцвітів, простір назвала “Духмяна оселя”, розповідає Суспільне.

Наталія у будинку прикрасила кожний куточок: у кожній кімнаті у вазі, горщику, на полотні, люстрі — польові квіти усюди.

“З’явилося із мого захоплення травами. Я певний час дуже захопилася цією ідеєю — створення різних букетів, композицій, гобеленів, картин із сухих трав. У мене дома його так накопичилося, що не вміщалося і я почала шукати інший простір”, — розповіла Наталія Канюка.

Будинок для втілення такої ідеї надав його власник, який нині на військовій службі — Олександр Бондаренко, розповіла пані Наталя.

“Чотири роки тут ніхто не жив і не приходив. І ми прийшли. Нам довелося добряче попрацювати, щоб зробити певні ремонтні роботи, а потім перейшли до облаштування”.

blank

До оздоблення долучився і місцевий житель — музикант симфонічного оркестру Олександр Шнайдер. За його словами, тут довкруж аромати дитинства:

“Пахощі такі, як коли ти спав на сіннику. Це просто неймовірно. Люди, які заходять сюди, набираються сили”.

У трави своєї рідної Головківки, її пагорбів, Наталія Канюка закохалася давно.

“Літо було таке ж спекотне і осінь була така ж спекотна. І оці всі трави як вибілені були. Я почала це все приносити додому — це мене захопило. І був такий час, коли почалося повномасштабне вторгнення, ти не міг ні відволіктися, ні фільм подивитись. І я сідала і щось робила. І це — як хвороба вже”.

blank

Тоді ж зʼявилися картини з сухоцвітами та квіткові гобелени. Надія Павленко пояснила, як плести квітковий гобелен:

“На рамочку натягується нитка і потім проплітається, як гобелен і тоді вже формується композиція”.

Матеріалами можна не лише милуватися, а й додавати в чай, додала Наталія:

“Моя мама за все своє життя ніколи не купляла того чаю, що в магазині. Справжній чай той, який росте у нас на землі. Коли ти його п’єш — набираєшся справжньої сили і здоров’я”.

blank

Надія Павленко до “Духмяної оселі” прийшла за сухоцвітами. Вона створювала віночок — оздобу інтерʼєру.

“Використовуємо різні трави, звʼязуємо їх в пучечки, у віночки. Ми приходимо сюди просто відпочити морально після важкого дня”.

Дівчатка Наталя, Ліля та Ангеліна прийшли до духмяної оселі для того, аби зробити лялечки.

“Я б хотіла її поставить у себе на столі, щоб вона пахла смачно”, — розповіла Ангеліна.

Наталія Канюка має мрію, аби до такої оселі приїжджали гості звідусіль. Бо ж таких краєвидів, ароматів, а ще смачного чаю, як в тут, на Чигиринщині, зазначила, годі й шукати.

blank

Завітати до оселі можуть усі охочі, розповіла пані Наталя. Плату за відвідування не беруть.

Джерело: dzvin.media