“Ліквідація сліду РПЦ може зайняти не один рік”, – черкаський юрист про заборону УПЦ МП

Верховна Рада 20 серпня ухвалила закон №8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних з російською православною церквою. Згідно з ним, на території України має бути припинена діяльність Української православної церкви московського патріархату. Журналісти видання «‎ВиЧЕрпно» вирішили поцікавитися, які наслідки матиме ухвалення цього закону, у черкаського юриста та громадського діяча Володимира Півненка.

За словами юриста, закон усе ж є більш символічним, ніж практичним.

«‎Законом передбачається заборона РПЦ. Це вже добре. Окрім того, передбачаються можливості заборони діяльності в Україні інших релігійних іноземних організацій за умови наявності одразу двох умов: знаходяться на території країни-агресорки; прямо або опосередковано підтримують збройну агресію проти України», — зазначає Володимир Півненко.

Він додає, що релігійні організації, які зареєстровані в Україні, повинні підтвердити свою незалежність від РПЦ до Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті. Ця ж служба затверджує перелік афілійованих з РПЦ релігійних організацій.

«‎Їх багато і по кожній потрібне, як розумію зараз, окреме рішення. Припинення діяльності таких організацій буде здійснюватись в порядку, встановленому законодавством. Тобто, в судовому порядку. Уявіть, що ДЕСС доведеться по кожній, пов’язані з РПЦ, релігійній особі готувати позов. Це дуже великі затрати часу та сил», — коментує юрист.

Однак, його словами, закон все ж є потрібним. Варто зазначити, що в Україні залишається понад вісім тисяч церков, які належать до УПЦ МП, повідомляє “Опендатабот”. На території Черкаської області таких церков, станом на 3 травня 2024 року, – 168. Як пояснював військовий капелан 118-ї бригади ТрО Володимир Рідний, не всі з цих зареєстрованих церков дійсно мають своїх парафіян.

blank

Зазначимо, закон набуває чинності через 30 днів із дня його опублікування. Однак громади УПЦ МП матимуть девʼять місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

«‎Поки рано говорити про ризики та переваги, але в порядку, визначеному цим законом, ліквідація сліду РПЦ в Україні може зайняти не один рік, — наголошує Володимир Півненко. – Ясна справа, що цей закон означатиме неможливість існування пов’язаних з РПЦ релігійних організацій. Набере чинності він уже наступного місяця, тож досить швидко побачимо перші наслідки».

Додамо, понад 60 церков на Черкащині від початку повномасштабного вторгнення перейшли до Православної церкви України.

Наразі в області триває розгляд справ щодо кількох кліриків УПЦ МП, яких підозрюють у запереченні збройної агресії рф та поширенні закликів до міжконфесійної ворожнечі. Зокрема, судять керівника Черкаської єпархії УПЦ МП митрополита Черкаського та Канівського Феодосія. Нині він має вже п’ять підозр та перебуває під домашнім нічним арештом з 22:00 до 07:00.

Окрім того, 16 серпня Служба безпеки задокументувала підривну діяльність настоятеля одного з храмів Корсунь-Шевченківського благочиння.

Нещодавно умовний строк отримав священник з Черкас, який возвеличував рф у соцмережах.

Джерело: dzvin.media