Мандрівниця розповіла, як дешево і комфортно подорожувати Іспанією на автобусі

Джерело: .unian.ua
Автобуси в Іспанії можуть довезти туристів у ті дикі місця, куди не ходять поїзди.

Іспанія щороку приваблює мільйони туристів своєю самобутньою культурою, ландшафтами та кулінарними традиціями, а її велика автобусна мережа допомагає їм досліджувати все це.

Американська тревел-журналістка Джеймі Дітаранто, яка певнийчас прожила в іспанській Барселоні, в своєму блозі на Lonely Planet дала туристам кілька корисних порад, як найкраще подорожувати Іспанією на автобусі.

  • Доступність
  • Вартість і бронювання
  • Знижки та пропозиції
  • Заповнюваність автобусів і типи маршрутів
  • Вибір автобусної компанії
  • Особливості обслуговування
  • Зручності
  • Інклюзивність
  • Мальовничі маршрути

“Швидкісні поїзди досить добре з’єднують країну, сходячись у її столиці Мадриді, але вони не можуть доставити вас куди завгодно. Дикою сільською місцевістю найпростіше пересуватися машиною. Однак, якщо у вас обмежений бюджет, ви подорожуєте наодинці або прагнете до більш екологічних подорожей, автобус – це найкращий варіант, і в Іспанії він може доставити вас доволі далеко”, – каже Джеймі.

Доступність

Оскільки більша частина населення країни проживає у великих міських центрах, популярні напрямки добре пов’язані, й між такими великими містами, як Мадрид, Валенсія і Барселона, є часті відправлення. Лише близько двох третин жителів Іспанії мають водійські права, тому, як правило, існує безліч альтернативних способів дістатися до невеликих міст і навіть дуже сільських регіонів, пояснює автор матеріалу.

Вартість і бронювання

Джеймі попереджає, що поїздка автобусом в Іспанії обходиться далеко не завжди дешево, особливо якщо вона триває понад чотири години, але іноді це єдиний варіант, якщо в місці призначення немає залізничної лінії або аеропорту.

“Ви знайдете найкращі тарифи на маршрути з інтенсивним рухом. Наприклад, ви можете дістатися з Барселони до Валенсії за 20 євро з ALSA. У більшості випадків ці маршрути також пов’язані залізничними сполученнями, які зазвичай вигідніші за коротший час у дорозі”, – радить вона.

При цьому вона зазначає, що більшість компаній дозволяють туристам бронювати квитки заздалегідь, але тільки деякі маршрути пропонують вибір місця. Можуть бути рідкісні випадки, коли неможливо купити квитки заздалегідь, особливо в невеликій автобусній компанії. У такому разі пасажирам варто приїхати раніше на станцію і заплатити під час посадки. Водії автобусів зазвичай приймають кредитні картки, але завжди добре мати готівку про всяк випадок.

Джеймі радить бронювати місця заздалегідь, особливо на популярні напрямки, бо під час посадки вільних місць уже може не бути.

Знижки та пропозиції

“Квитки зі знижкою зазвичай, але не завжди, доступні для літніх людей і молодих людей (до 25 років), а також дітей і немовлят. Під час пошуку квитків ви можете шукати знижки або бонуси (bonuss), які іноді можуть заощадити вам до 50% на певних маршрутах. Якщо ви плануєте їздити однією і тією самою лінією кілька разів, деякі компанії, такі як ALSA, пропонують квиток “bono gratuito” всього за 35 євро. Цей спеціальний бонус дає змогу здійснювати необмежені поїздки на автобусі впродовж певного періоду часу, але тільки за одним маршрутом”, – ділиться досвідом мандрівниця.

Заповнюваність автобусів і типи маршрутів

Джеймі каже, що в годину пік з 8:00 до 9:00 і з 17:00 до 19:00 автобуси у великих містах зазвичай переповнені. Крім того, з її досвіду проживання в Барселоні, автобуси, як правило, більш заповнені у вихідні з раннього вечора до ночі, особливо на маршрутах, які йдуть до пляжу або проходять через центр міста.

Для регіонального транспорту частота обслуговування зазвичай збільшується в періоди високого попиту, як-от вихідні та свята, включно з Semana Santa (тиждень перед Великоднем, коли більшість іспанців відпочивають). Під час свят може бути більше відправлень, але туристам все одно слід бронювати квитки і житло заздалегідь. Вихідні також можуть бути завантажені залежно від сезону та пункту призначення, пояснює вона.

Вибір автобусної компанії

“Перебуваючи в квитковій касі жвавого іспанського автовокзалу, ви побачите, що є десятки різних автобусних компаній, таких як ALSA, найбільший міжміський оператор в Іспанії, а також загальноєвропейські лінії, такі як FlixBus і BlaBlaBus, які можуть довезти вас до Парижа, Берліна та Мілана. Дрібніші компанії працюють на регіональному рівні, як-от Moventis, яка працює в Каталонії, та MonBus і Avanza, які працюють у кількох регіонах, включно з Галісією та Андалусією”, – розповідає мандрівниця.

За її словами, в Іспанії зазвичай одна компанія домінує над певним регіоном. Наприклад, у Каталонії варто перевірити ALSA для сполучень із Піренеями та Moventis для поїздок Коста-Бравою. За такого розмаїття найкращий спосіб дізнатися, який автобус обрати, – це перевірити сайт планування подорожей, як-от Rome2Rio або BusBud, і вказати пункт відправлення та призначення.

“Однак ці веб-сайти часто не містять інформації про сезонні автобусні маршрути, які обслуговують туризм у високий сезон. Як я виявила в Каталонії, вони можуть кардинально змінити ситуацію, коли йдеться про планування подорожей, з такими послугами, як Rumbus, який перевозить відвідувачів до початкових точок у природному парку Ла-Гарроча, і Julivia Bus, який їздить до невеликих прибережних сіл недалеко від Палафружеля. З цієї причини завжди варто перевіряти місцеві туристичні джерела, щоб дізнатися, чи пропонують вони щось схоже”, – додала Джеймі.

Особливості обслуговування

Громадські автобуси в Іспанії різняться залежно від міста, і, хоча надійність різна, вони, як правило, доволі чисті та безпечні. Міжміські та регіональні автобусні перевезення можуть включати туалет, Wi-Fi і розетки на борту, але не завжди. Якість також залежить від компанії. За особистим досвідом автора блогу, ALSA є найбільш комфортною.

“Зазвичай є безкоштовна норма провезення багажу, але з вас може стягуватися додаткова плата, якщо у вас більше однієї сумки вагою понад 20 кг. Велосипеди перевозяться безплатно на певних маршрутах, а домашні тварини іноді допускаються за додаткову плату, але вони мають відповідати вимогам вакцинації та іншим нормам, визначеним кожною компанією. Тварини-поводирі зазвичай перевозяться безкоштовно”, – додала вона.

Зручності

У великих містах зазвичай є невеликі кафе або кілька магазинів на автобусній станції, але це незвично для невеликих містечок, де може бути всього кілька автобусів на день.

“Якщо вам пощастить, там буде торговий автомат і туалет, але якщо ні, вам, можливо, доведеться прогулятися до найближчого кафе. Завжди беріть із собою додаткову їжу і воду на випадок, якщо магазини будуть закриті під час вашого трансферу. Приходьте щонайменше за 15 хвилин до відправлення автобуса, щоб у вас був час переконатися, що ви в потрібному місці”, – радить авторка матеріалу.

Інклюзивність

“По всій Іспанії автономна мобільність є пріоритетом, і хоча вона може різнитися залежно від міста та автобусних ліній, більшість послуг є доступними для пасажирів з обмеженими можливостями. Міські автобуси в Мадриді та Барселоні мають спеціальні зони для інвалідних візків, а регіональні автобуси часто обладнані для розміщення пасажирів інвалідних візків, навіть включно зі знижками на проїзд для супроводжуючих. Однак це випадок “зазвичай”, а не “завжди”, тому все одно настійно рекомендується заздалегідь вивчити інформацію про постачальника послуг, щоб підтвердити це”, – каже Джеймі.

Мальовничі маршрути

Більшу частину часу автобусні поїздки в Іспанії є зручним варіантом, але іноді це також чудовий спосіб розслабитися і насолодитися пейзажем, каже Джеймі.

При цьому вона радить звернути увагу на такі маршрути:

  • Пальма – Порт-де-Сольєр
  • Севілья – Ронда
  • Сантьяго-де-Компостела – Фістерра
  • Сантандер – Фуенте-Де

Як повідомляв УНІАН, раніше новозеландець Джеймс Блік, який проживає в іспанському Мадриді, назвав 10 негласних правил, які туристи постійно порушують в Іспанії (чим ще більше дратують місцевих жителів).