Восьмий випадок на Черкащині: в жителя села Леськи виявили ботулізм

Фахівці зареєстрували восьмий випадок захворювання на ботулізм з початку року — цього разу отруївся 48-річний житель села Леськи Черкаського району.

Відомо, що хворий 18 серпня 2024 року вживав в’ялено-копчену рибу лящ, яку виготовив у травні поточного року власноруч в домашніх умовах з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й стало причиною захворювання.

Симптоми отруєння у чоловіка виникли за кілька годин потому. Після звернення до швидкої медичної допомоги 19 серпня 2024 хворого шпиталізували до КНП «Черкаська центральна районна лікарня», де йому провели інфузійну та антибактеріальну терапію.

У зв’язку з підозрою на ботулізм для подальшого лікування пацієнта перевели до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня», де він наразі перебуває у відділенні інтенсивної терапії.

Ботулізм – дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Аби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього приготування;
  • м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Про це повідомили в пресслужбі Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Джерело