Навчали, як боронити себе: на Черкащині провели вишкіл для школярів

Поблизу Чорнобая на Черкащині військові разом із викладачами предмета “Захист України” провели вишколи для дітей. Участь у таких заняттях узяли три десятки школярів. Молодь учили облаштовувати укриття, маскуватися на місцевості, а ще — розрізняти вибухівку та види зброї, розповів Суспільному організатор тренувань Михайло Купчин.

Такий вишкіл для школярів організувала громадська організація “Бойові мурахи”, розповів Михайло Купчин. Виховувати молодь, пояснив він, розпочали ще до повномасштабного вторгнення. В ящику для боєприпасів зробили пересувний музей. Серед експонатів — фото загиблих побратимів. Один із них — перший засновник організації.

“Наші загиблі герої передали цю справу живим. А ми повинні передати це наступним поколінням”.

За словами пана Михайла, навчати молодь військовій справі в умовах війни — це потрібно:

“Від поганої людини зі зброєю може захистити тільки хороша людина зі зброєю. Тому ми їх навчали як зайняти позицію, як її обладнати та багато чому іншому”, — розповів він.

Також школярів навчали, як боронити себе, розповів командир Першої штурмової роти Першого окремого штурмового батальйону з позивним Маяк.

“Кожні пів року — це вже інша війна. Є методи, які ще під час антитерористичної операції використовували, про них теж дітям розповідаємо, щоб вони знали це для себе”, — зазначив він.

До повномасштабної війни “Маяк” був учителем “Захисту України”. Вже тоді розумів, що програму предмета потрібно змінювати:

“Тоді я розповідав дітям актуальні речі, бо ж я був в АТО добровольцем. Зараз воїни «Азову» долучилися, то все інакше. Дітей потрібно вчити актуальним навичкам на актуальній війні. Зараз війна дронів, війна планування в першу чергу. Дуже багато всього використовується з обох сторін”.

Тепер його, як і колись, слухають старшокласники. Однак замість класу лісопосадка, а за вчителів — ті, хто воєнні історії розказує з власного досвіду.

Військовий із позивним “Пасічник” розповів школярам, як повинен маскуватися вночі стрілець, аби його не помітили — ані противник, ані дрон. Водночас учителька “Захисту України” Ольга Савінкова пояснювала, як зупиняти кровотечу.

Шкільний предмет “Захист України” за два з половиною роки, з її слів, змінився. І зміни ці писала війна:

“Їх навчають домедичної допомоги, плануванню та веденню бою. Це дуже практично і цікаво. У майбутньому в програмі ще будуть оновлення — діти опановуватимуть навички, які допоможуть знаходити себе у суспільстві”.

22 травня цьогоріч Верховна Рада України підтримала законопроєкт про вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки в школах, повідомив у своєму телеграм-каналі нардеп Ярослав Железняк.

Тепер як хлопці, так і дівчата вчитимуть правила домедичної допомоги, інформаційної безпеки та види новітніх технологій, які використовують у сучасній війні. І це дуже потрібно, вважає Михайло Купчин.

Учасниця вишколу Єлизавета Рева вважає, що такі заняття корисні:

“Під час війни треба учитися захищатися. Щоб якщо хтось нападе, знати, як закрити рану, обмотати її бинтом”.

Такої ж думки і Олексій Муравйов:

“Треба бути готовим до бойових дій і за потреби стати на захист своєї країни. На уроках «Захисту України» вчителі вчать по програмі, а тут учать люди, які вже воювали, які знають, що таке війна і смерть. Вони можуть набагато більше розповісти”.

Джерело: dzvin.media