Експерти дали сім порад, як бути хорошим туристів у переповнених містах

Джерело: .unian.ua
Відповідальне та шанобливе ставлення до місць вашого відпочинку допоможе згладити негатив від масового туризму.

У деяких популярних туристичних містах і регіонах місцеві жителі вже настільки втомилися від надмірного туризму, що розпочали масові акції протестів проти туристів.

Водночас багато місцевих чиновників та активістів констатують: вони усвідомлюють, що для таких країн, як Греція чи Іспанія, туризм є однією з найважливіших галузей економіки. Проте вони хочуть замістити масовий бюджетний туризм якісним і шанобливим по відношенню до місцевих жителів.

Тим часом, впливовий журнал про розваги та культурне життя Time Out дав туристам сім порад, як бути гарним туристом навіть у найбільш переповнених містах Європи.

1. Не підживлюйте “погану” економіку

“Майте на увазі, що в Лондоні процвітає індустрія непотребу, покликана відібрати в туристів їхні гроші. Паскудні ресторани, паскудні тури, паскудні паби, паскудні крамниці – жодне з них не заслуговує і хвилини вашого часу. Якщо ви ризикнете і зайдете в якесь убоге кафе в центрі Барселони або Лісабона, воно може виявитися чудовим. Аналогічні місця в Лондоні всі погані, і просто вхід до них призведе вас до депресії”, – застеріг редактор Time Out London Джо Маккертіч.

“Якщо ви хочете стати вибагливим туристом у Лісабоні, не попадайтеся на рекламу нібито традиційних ресторанів, які з гордістю пропонують іспанську паелью, англійські сніданки та франсезінью з Порту, наче це місцеві делікатеси”, – погоджується з ним редакторка Time Out Portugal Віра Моура.

2. Проявляйте повагу до місцевих жителів

“Ось простий трюк, щоб стати хорошим туристом в Амстердамі: ставтеся до нього як до свого рідного міста. Ви б пили, кричали і курили травичку на вулицях свого міста? Відмовлялися б говорити місцевою мовою? Проводили б увесь свій час у соцмережах і туристичних пастках? Малоймовірно”, – розповів автор Time Out Amsterdam Каллум Бут.

“Так, вони виглядають як “дуже по-берлінськи”. Але не знімайте людей у німецькій столиці для свого відпускного ролика! Мешканці Берліна дуже не люблять фотографуватися, і вам слід запитати дозволу, якщо ви відчайдушно хочете зробити знімок”, – каже авторка Time Out Berlin Кейт Беттс.

3. Відкладіть телефон

“Прогулянки без думок про оновлення сторіз в Instagram чи зйомку контенту для роликів змінюють ваше життя. Ви виглядатимете як людина, відкрита для зустрічей та обміну, а не як людина, яка хоче інсценувати своє існування”, – каже гастро-редактор Time Out Paris Антуан Бесс.

4. Вийдіть із зони комфорту

“Обирайте невідомі страви з меню. Навіщо подорожувати світом, якщо в підсумку ви їсте ті самі страви, що й удома? Подорожувати – означає піддавати себе (трохи) ризику. Запитайте місцевих жителів, що вони рекомендують, і спробуйте деякі регіональні делікатеси. Не фотографуйте свою тарілку – спробуйте, насолоджуйтеся. У гіршому випадку, якщо вам це не сподобається, це стане гарною історією для розповіді. Моя друга порада? Зробіть крок убік. Насмільтеся покинути райони з великою кількістю туристів і – скромно й шанобливо – досліджуйте більш автентичні квартали, старі магазини та менш “модні” бари”, – додає Антуан.

5. Приїжджайте в міжсезоння

“Простий спосіб стати найкращим мандрівником? Відвідайте популярні місця в “несезон”. Ви не тільки отримаєте кращий досвід завдяки меншій кількості людей і доступнішому розміщенню, а й менше навантажуватимете місцеві підприємства, які перевантажені в пікові періоди. В Італії це означає відвідування Риму на початку грудня, Венеції в листопаді та узбережжя Амальфі у квітні (тільки пам’ятайте про великодні свята)”, – каже авторка Time Out Italy Лівія Хенгель.

6. Включайте свій міський відпочинок у більш тривалу поїздку

“Я настійно рекомендую подорожувати Італією повільно або регіонально. Це означає зосередитися на одному ключовому місці (наприклад, Римі), а потім відвідати дрібніші міста навколо нього, а не намагатися об’їхати всі визначні пам’ятки Італії за один тиждень. Усього за годину їзди від Риму ви можете дістатися до красивих приморських міст, міні-Помпей, вулканічних озер, садових вілл, етруських гробниць і багато чого іншого. Італія густо заселена, тому вам не потрібно далеко їхати, щоб отримати неймовірно насичений культурний досвід”, – продовжує Лівія.

7. Оцініть вплив вашого візиту

“Реальність така, що більшість туристів, які відвідують наше місто, – це шанобливі люди. Звісно, деякі грубіяни смітять на вулицях, деякі п’ють і кричать, а інші займають громадські місця, не замислюючись про незручності, які вони можуть заподіяти місцевим жителям. Однак головна скарга на відвідувачів полягає в тому, що їх просто занадто багато. Минулого року Барселону відвідали 15,6 мільйона людей, у той час як нас, барселонців, ледь більше ніж півтора мільйона”, – нарікає редактор Time Out Barcelona Марія Хосе Гомес.

За її словами, проблема полягає не лише у фізичному тиску цієї перенасиченості в певних районах, це також мало негативні економічні наслідки, такі як зростання орендної плати на 68% за останні 10 років.

“Туристам необхідно враховувати цей контекст під час усвідомленого планування свого візиту: де вони вирішать зупинитися, де вони харчуватимуться, які визначні пам’ятки вони відвідають, як вони спілкуватимуться з місцевими жителями, які сувеніри вони куплять… чи матиме їхній візит позитивний або негативний вплив”, – додала вона.

Як повідомляв УНІАН, раніше жителі популярних туристичних міст розповіли, яка поведінка приїжджих дратує їх найбільше.