Збудували в часи Давнього Риму: одну дорогу в Італії визнали спадщиною всього людства

Джерело: .unian.ua
Аппієва дорога – унікальна інженерна споруда, яка дійшла до наших днів.

До списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО внесено Аппієву дорогу – збудовану давніми римлянами магістраль, яка непогано збереглася до наших днів. Про це повідомляє Independent.

Стародавня римська Аппієва дорога стала 60-м об’єктом з Італії у списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Протяжністю у понад 800 кілометрів, відома також як “Королева доріг”, вона є найстарішою та найважливішою з великих доріг, побудованих стародавніми римлянами у період з 312 року до нашої ери.

Аппієва дорога ознаменувала революцію в будівництві доріг, швидко ставши найважливішою дорогою, що з’єднує Рим з південною частиною півострова. Цей стратегічний коридор забезпечував логістику за будь-яких погодних умов і дозволяв римським легіонам швидко переміщуватися.

“Спочатку він був задуманий як стратегічна дорога для військових завоювань, просування на Схід і в Малу Азію. Аппієва дорога згодом дозволила містам, які вона з’єднувала, розвиватися, і з’являлися нові поселення, сприяючи сільськогосподарському виробництву та торгівлі”, — заявили в ЮНЕСКО. 

Сьогодні ця дорога, що складається з 22 частин, являє собою ансамбль інженерних споруд, який ілюструє “високу технічну майстерність римських інженерів у будівництві доріг, цивільних інженерних проектів, інфраструктури та масштабних меліоративних робіт, а також величезну серію монументальних споруд.

Нині стародавня Аппієва дорога – це не лише великий музей під відкритим небом, створений у 1800-х роках, але й величезна зелена зона, місце, куди римляни та туристи ходять для відпочинку, прогулянок на велосипеді, піших прогулянок та відвідування пам’яток. Вся територія є охоронюваним археологічним парком.

Інші новини туризму

Як писав УНІАН, італійська Венеція – одне з міст Європи, які найбільше постраждали від наслідків надмірного туризму. І вже не перший рік місцева влада намагається взяти під контроль туристичні потоки, запроваджуючи різноманітні обмеження. Найгучнішим із них стало введення плати за вхід до міста навесні 2024 року. Тепер же влада Венеції вирішила запровадити нові обмеження для туристів.

Також ми розповідали, що індійська авіакомпанія IndiGo першою в світі запропонувала жінкам можливість не сидіти поруч з чоловіками в літаку під час реєстрації на рейс. Нова функція є першою у своєму роді у світовій авіаційній промисловості та дозволить жінкам бачити, де сидять жінки, які вже обрали свої місця під час онлайн-бронювання.