Чи вміють мавпи говорити, як люди? Науковці намагаються знайти відповідь

Джерело: life.pravda.com.ua

Хоч у людини і мавпи ДНК подібні на 98,8%, однак їх відрізняє визначальна риса – навичка мовлення. У наукових колах досі були поширені два погляди на те, чому шимпанзе не здатні вимовляти звуки людської мови: через фізіологічні особливості мовного апарату або відмінності мозку.

Однак тепер команда науковців зібрала докази того, що шимпанзе насправді здатні говорити, пише IFScience.

Історія дослідження мовлення мавп

Від початку XX століття дослідники проводили жорстокі та неетичні експерименти з мавпами, аби з’ясувати, чи можна навчити їх розмовляти, інформує The New York Times.

Наприклад, у 1947 році психолог Кіт Хейз разом із дружиною Кетрін усиновили дитинча шимпанзе, якого прозвали Вікі. Тварину почали навчати людських слів, відколи їй виповнилося п’ять місяців.

Пізніше вчені стверджували, що Вікі нібито могла вимовляти слова papa, mama, up та cup (з англійської – “тато”, “мама”, “вгору” та “чашка”).

ВІДЕО ДНЯ

До 1980-х наукова спільнота відкинула подібні дослідження через те, що відлучення мавп від їхніх матерів, ймовірно, було травматичним досвідом. Також експерименти з усиновленням тварин не призвели до вільного володіння мавпами людською мовою.

Прірва між навичками людини та мавпи викликала дискусію: що стало причиною нездатності шимпанзе говорити?