Пасажирам пояснили, чи можна просити інших помінятися з ними місцями в літаку

Джерело: .unian.ua
Далеко не в усіх випадках варто просити інших пасажирів помінятися з вами місцями в літаку.

Днями між пасажирами рейсу Ryanair виникла масова бійка за місця, через що літак довелося екстрено посадити приблизно через годину після вильоту.

Оскільки суперечки за місця в літаку є досить масовим явищем, зараз саме час нагадати, коли доречно просити інших пасажирів помінятися з вами місцями, а коли цього краще не робити, щоб уникнути конфліктів.

Чому виникають суперечки за місця в літаку

Усі пасажири хочуть отримати найкраще місце на борту літака, і авіакомпанії з цілком зрозумілих причин хочуть підзаробити на цьому бажанні, пропонуючи людям обрати бажане місце – біля вікна, попереду салону, з додатковим простором для ніг або поруч зі своїми рідними/друзями – за додаткову плату.

Своєю чергою, чимало пасажирів не хочуть переплачувати, однак замість того, щоб задовольнятися виділеним їм рандомно місцем, вони розраховують попросити інших пасажирів помінятися з ними місцями – ввічливо, натиснувши на жалість або навіть вельми агресивно, ультимативно одразу зайнявши чуже місце і відмовляючись пересісти на своє.

Бувають і об’єктивні причини, через які люди просять обмін місцями. Наприклад, коли мати з маленькою дитиною або людина, яка потребує супроводу за станом здоров’я, надто пізно бронювали місця, і сусідніх уже просто не було в наявності.

Однак, як правило, тут виникають проблеми. Буває, що людина спеціально заплатила за конкретне місце, яке вона вважала для себе максимально зручним, а тому абсолютно не хоче ним поступатися. Буває, що їй пропонують пересісти на гірше місце, ніж вона мала спочатку, а буває, що цей пасажир просто вередливий за натурою і не хоче нікому йти на зустріч.

“Під час вибору місця враховуються зручність і комфорт. У декого можуть бути довші ноги, і за цей додатковий простір для ніг доведеться додатково заплатити. Інші можуть почуватися комфортніше, поклавши голову на стінку біля вікна, або їм подобається відчуття затишку біля вікна. Якщо попросити попутника змінити місце, це, найімовірніше, поставить його в незручне становище”, – пояснила засновниця школи етикету From the Inside-Out Джекі Вернон-Томпсон у коментарі HuffPost.

У яких випадках доречно просити помінятися з вами місцями

Експерти з подорожей виокремлюють головне правило “обміну місцями” (крім ввічливого ставлення, звісно) – ніколи не пропонуйте взамін місце гірше за те, що було у пасажира від самого початку. Наприклад, якщо людина сидить у ряду з додатковим простором для ніг або біля вікна, неввічливо пропонувати їй місце посередині в кінці салону. Також не варто просити пасажира з преміум-класу пересісти на ваше місце в економ-класі.

Недоречним буде просити помінятися з вами місцями і пасажира, який сам летить із компанією.

При цьому відмова помінятися з вами місцями не повинна викликати у вас агресивну реакцію – її варто прийняти спокійно. У людей можуть бути свої причини відмовити вам.

Водночас президент Mannersmith Etiquette Consulting Джоді Р.Р. Сміт закликає пасажирів бути більш поступливими і лояльними до обміну місцями. За її словами, у деяких випадках можна навіть самим запропонувати помінятися місцями, якщо ви бачите розділених попутників.

Крім того, вона пояснила, що іноді й самі бортпровідники можуть попросити пасажира пересісти зі свого місця з міркувань безпеки. Наприклад, є категорії людей (діти, пенсіонери, люди з інвалідністю), які не зможуть відчинити в разі аварійної ситуації двері літака та допомогти іншим евакуюватися, а тому їх можуть попросити пересісти з евакуаційного ряду (який зазвичай має таке спокусливе додаткове місце для ніг), посадивши туди більш фізично сильного пасажира.

При цьому експерти все ж радять пасажирам не скупитися і доплачувати за конкретні місця заздалегідь, якщо це для них має дійсно серйозне значення.

Як повідомляв УНІАН, раніше користувачі Reddit розповіли, яка поведінка туристів найбільше їх дратує.