На трьох черкаських пляжах якість води не відповідає гігієнічним вимогам

Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ продовжують здійснювати моніторингові дослідження якості води поверхневих водойм акваторії пляжів, зокрема комунальних пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський – 1» у місті Черкаси, міського пляжу у місті Ватутіне та 24 місць масового відпочинку населення на водних об’єктах області.

Упродовж останнього тижня (01-05 липня 2024 року) фахівцями Центру на пляжах міста Черкаси відібрано 9 проб води та піску для досліджень за мікробіологічними,  паразитологічними та санітарно-хімічними показниками,

Із них гігієнічним вимогам (водневий показник) не відповідали 3 проби  води акваторії пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський­­-1». За мікробіологічними та паразитологічними показниками відхилень від нормативів у воді та піску пляжів не виявлено.

За цей же період у місцях масового відпочинку області відібрано 17 проб води за мікробіологічними, 7 – за паразитологічними та 13 – за санітарно-хімічними показниками.

За результатами лабораторних досліджень гігієнічним вимогам не відповідали 6 проб води за мікробіологічними показниками (індекс лактозопозитивної кишкової палички та коліфагів) у місцях масового відпочинку:

  • місто Сміла (річка Тясмин, місце масового відпочинку населення вул. Сунківська, 3 ( біля ЗОШ №6) та  на річці Сріблянка, місце масового відпочинку населення по вул. Родини Бобринських, 121 ( біля стадіону «Авангард»);
  • місто Чигирин (річка Тясмин, місця масового відпочинку в районі КП Стадіон «Колос» та поблизу ресторану «Пампушка»);

За паразитологічними показниками відхилень від нормативів у воді та піску не виявлено.

Про результати досліджень поінформовано Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та голів відповідних територіальних громад,  направлені пропозиції  балансоутримувачам місць масового відпочинку на воді щодо проведення необхідних профілактичних заходів.

Ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із місцями рекреаційного водокористування,  на території області  не зареєстровано.

Моніторинг якості та безпечності води та ґрунту (піску) на пляжах та у місцях масового відпочинку на водних об’єктах області триває.

Фахівці ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» для безпечного відпочинку на пляжах та у місцях рекреаційного водокористування рекомендують:

  • використовувати спеціально відведені та облаштовані місця;
  • у зв’язку із «цвітінням води» утримуватись від купання у місцях де можуть накопичуватись синьо-зелені водорості;
  • утримуватися від купання на пляжах та місцях масового відпочинку де вода не відповідає гігієнічним нормативам;
  • не ковтати воду при купанні та слідкувати, щоб це не робили діти;
  • не використовувати воду відкритих водойм для миття рук, овочів, фруктів, посуду, дитячих іграшок тощо;
  • використовувати для пиття чисту воду гарантованої якості;
  • під час відпочинку не вживати продукти, що швидко псуються;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, насамперед – мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, використовувати антисептики для рук.

Про це інформують у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Джерело